Skip to content

7 Redenen om te kiezen voor thanatopraxie

Nieuwe keuze, opbaren met of zonder koeling.

Lichte balseming maakt opbaren zonder koeling mogelijk, ook bij hoge (binnen en/of buiten)temperaturen.
Voor nabestaanden is het door de balseming mogelijk afscheid te nemen in een fijne warme omgeving bij normale kamertemperatuur, dus zonder het hinderlijke gebrom van airco en koeling.

Zichtbaar afscheid nemen.

De kans om op de dag van de uitvaart een zichtbaar afscheid mogelijk te maken is aanzienlijk groter met een lichte balseming dan bij een opbaring met koeling.

Plaats van opbaren/Thuis opbaren.

Lichte balseming heeft grote voordelen bij (thuis) opbaring. U kiest zelf de plaats en de houding waarin u uw dierbare opgebaard wilt hebben. Bij opbaren op een koeling wordt altijd aangeraden om op de begane grond en op de rug op te baren.

Behandeling is thuis uit te voeren.

De behandeling kan door ons eenvoudig thuis gedaan worden. Het is dus niet nodig de overledene uit huis te verplaatsen. Wij zijn met alle benodigde materialen uitgerust en vragen van u alleen warm water en electra.

Cosmetische aspecten.

U kunt hierbij denken aan:
– Het ingevallen gelaat vult zich weer wat en krijgt vorm terug.
– De mond krijgt een meer natuurlijke vorm terug.
– Blauwverkleuringen van nagels, lippen en oren verdwijnen in bijna alle gevallen.
– De ontbinding wordt geremd van binnenuit en niet van buitenaf zoals bij koeling. Hierdoor is er nagenoeg geen besmettingsgevaar en zijn er geen hinderlijke geuren. Bovendien voelt de overledene soepeler en minder minder koud aan.
-Als er een zuurstof tekort is geweest of het lichaam te lang in een bepaalde houding heeft gelegen, waardoor het lichaam blauw gekleurd is, bied deze behandeling de mogelijkheid de ‘normale’ kleur terug te brengen zodat toch een zichtbare opbaring mogelijk is

Kosten van lichte balseming vs koeling.

De kosten van een lichte balseming zijn ongeveer gelijk aan de kosten die in rekening gebracht worden bij toepassing van koeling. In beide gevallen worden de kosten vergoed vanuit een kapitaalverzekering.

Balseming na orgaandonatie/obductie.

Lichte balseming / thanatopraxie is ook heel goed mogelijk na obductie en orgaandonatie.Omdat het lichaam bij orgaandonatie en obductie geopend is kunnen bacterien en zuurstof de ontbinding versnellen. Juist om deze reden is thanatopraxie een goede optie.