Skip to content

Informatie over Corona (Covid-19)

en thanatopraxie


  • Mag thanatopraxie/lichte balseming op een met Coronavirus besmette overledene plaatsvinden?

Ja dit is toegestaan. Het RIVM geeft aan dat thanatopraxie is toegestaan zolang de hygiënemaatregelen in acht worden genomen.

Doorgaans kunnen wij de balseming zowel op een thuislocatie, in een uitvaartcentrum of een mortuarium verzorgen. In het geval een overledene besmet is met het Coronavirus verzorgen wij de balseming enkel in een uitvaartcentrum of mortuarium. De overledene kan vervolgens wel thuis worden opgebaard.

  • Wat zijn de besmettingsrisico’s van het Coronavirus na overlijden?

Het RIVM geeft aan: “Het virus overleeft maar kort buiten het lichaam, van enkele uren tot een dag. De overdracht van het virus gaat via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Dit vormt dus geen risico meer na overlijden. Met het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen en het uitvoeren van handhygiëne zijn de risico’s op besmetting tot een minimum te beperken.”

Bovendien zijn de vloeistoffen die wij gebruiken voor de balseming sterk desinfecterend, waardoor het risico op besmetting tevens wordt beperkt.

  • Welke maatregelen neemt HQ Thanatopraxie bij de balseming op een met Coronavirus besmette overledene?

HQ neemt ten alle tijden de hygiënemaatregelen in acht, waaronder de handhygiëne en het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Verder houden wij ons aan het advies van het RIVM om geen handen te schudden met nabestaanden en om 1,5 meter afstand te houden.

  • Meer vragen?

Kijk voor meer informatie over het Coronavirus en postmortale zorgverlening op de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/informatie-voor-professionals/postmortale_zorgverlening

Mocht u nog meer vragen hebben over thanatopraxie/lichte balseming of de laatste verzorging dan kunt u altijd met vragen bij ons terecht (info@hq-thanatopraxie.nl / +31 6 23265059).