Veel gestelde vragen

 • Nee, niemand zal eruit zien zoals ze er bij leven uitzagen.Na een thanatopraxie/lichte balseming is er wel een verbetering van de kleur. Het ingevallen gelaat en de handen zullen weer vorm terugkrijgen.

 • De lichte balseming behoort door een wijziging in de Wet op de lijkbezorging nu voor iedereen tot de mogelijkheden.

 • De balsemers van HQ Thanatopraxie hebben er geen enkel bezwaar tegen als er familie bij de behandeling wil zijn.

 • Een behandeling hoeft niet onmiddellijk plaats te vinden na overlijden. Het is zelfs beter om het
  lichaam even met rust te laten en de behandeling een aantal uren of zelfs een dag later uit te voeren. In de tussentijd hoeft er niet gekoeld te worden of andere maatregelen te worden genomen. Doordat de lichte balseming later kan worden uitgevoerd, is het voor de nabestaanden mogelijk om even een moment van rust te nemen na een overlijden. Het is niet noodzakelijk om meteen mensen over de vloer te hebben en in de hectiek van het regelen te stappen.

 • De behandeling mag worden uitgevoerd door een gediplomeerd thanatopracteur/balsemer. Niet alle balsemers staan geregistreerd maar zijn wel gediplomeerd. Vraag altijd even hoeveel en hoelang de balsemer het beroep uitoefent en of deze genoeg ervaring heeft.

 • Ook bij zwaardere mensen is het niet nodig om extra te koelen. Koeling heeft na een lichte balseming geen toegevoegde waarde en is alleen maar een extra kostenpost.

 • Er kan nooit een garantie afgegeven worden over het verloop van een opbaring na lichte balseming. Wel heeft het ons door de jaren heen en door de opgedane ervaringen geleerd dat de kans dat een opbaring zonder problemen verloopt aanzienlijk groter is dan bij gebruik van een koeling. In de meeste gevallen zal het lichaam na een aantal dagen wat grauwer en droger worden. Een langzame achteruitgang is dan waar te nemen, echter veel langzamer dan bij gebruik van een koeling.

 • Na een lichte balseming vormen de buiten- en/of binnentemperatuur geen belemmering meer voor een opbaring. Zo hoeft de verwarming in de winter niet uit en mag deze op de normale stand worden gezet. Ook mag de open haard of houtkachel gewoon branden in de ruimte waar de opbaring plaatsvindt. Ook de warme buitentemperatuur vormt geen belemmering meer, omdat de ruimte niet extra gekoeld hoeft te worden. Tot slot is ook het opbaren in een warme serre geen enkel probleem.

 • De meeste vloeistoffen zijn volledig biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor het milieu. De werkwijze van HQ Thanatopraxie is om ervoor te zorgen dat de vloeistof die formaldehyde bevat zo veel mogelijk binnen een gesloten systeem blijft. Op deze manier levert het geen schade op voor de gezondheid van nabestaande en van onszelf.

 • HQ Thanatopraxie heeft ervoor gekozen om de vloeistoffen op te vangen in een bokaal. Deze bokaal wordt afgesloten en afgevoerd door een erkend afvalverwerkingsbedrijf. Dit bedrijf zorgt ervoor dat de vloeistoffen samen met specifiek ziekenhuisafval wordt afgevoerd en vernietigd.

 • Als de lichaamsconditie dit toelaat, hoeft er in het algemeen niet gekoeld te worden. Een koeling die in verbinding staat met het lichaam kan zelfs nadelig werken voor de behandeling. In sommige gevallen is de rug dan bevroren wat de doorvoer van de vloeistof kan bemoeilijken.

 • In veel gevallen is het nog mogelijk om ook op een later moment na het overlijden de behandeling uit te voeren. Dit altijd in overleg.

 • Het is geen probleem om iemand buiten op te baren. Wel moet je blijven opletten met vliegen en ongedierte.Na een thanatopraxie/lichte balseming is
  het lichaam niet meer zo aantrekkelijk voor ongedierte als een lichaam dat niet gebalsemd is. Het is wel aan te raden, als er niemand in de buurt is, een klamboe of voile over het lichaam te doen, maar het is geen probleem om iemand buiten op te baren.

 • Vroeger in de tijd van de Egyptenaren werden de overledenen ingesmeerd met een conserverende crème. Wat de meeste mensen vergeten is dat het lichaam ook geopend werd en de organen in potten (canopen) naast het lichaam werden gezet. Door de jaren heen is de techniek veranderd en wordt de lichte balseming verricht d.m.v. een invasieve handeling.

 • Nee, in veel gevallen niet. Als de gele kleur al in de huid zit, zal de gele kleur aanwezig blijven. Tijdens de opbaring zal de overledene, net zoals bij koeling, donkerder verkleuren, soms zelfs grauw/blauw grauw/groen. Dit is te verhelpen met make-up of een gekleurde lamp. Mocht je met een gekleurde lamp werken houd er dan rekening mee dat als de overledene weer in gewoon daglicht wordt getoond de kleur anders is.

 • Als het vocht in de buik zit of achter de longen is het mogelijk om het vocht te verwijderen. Verder kunnen mensen na het overlijden een dikke buik ontwikkelen. Na een behandeling heb je hier in de meeste gevallen geen last meer van. Als er vocht in de weefsels zit, zoals je vaak ziet als mensen op de intensive care hebben gelegen en er vocht is toegediend, zal het vocht in de weefsels na een behandeling minder zijn maar niet geheel verdwijnen.

 • Jazeker. Wij vermijden bewust de begrippen voordeel of nadeel als wij spreken over thanatopraxie versus opbaring met koeling. Wij zijn van mening dat het heel persoonlijk is of iemand de gevolgen van deze keuze voor het verloop van de opbaring als positief of negatief uitlegt. Wij hebben getracht om op deze site, net zoals wij in al onze andere voorlichting doen, zo objectief en eerlijk mogelijk de keuzemogelijkheid en de gevolgen te benoemen. Wij doen dit met het doel om iemand een meer weloverwogen maar nog steeds eigen keuze te kunnen laten maken.