Skip to content

Reactie persbericht Dela 

Vorige week heeft Dela bekend gemaakt tijdelijk te stoppen met thanatopraxie behandelingen. Aanleiding voor hun besluit is de gezondheid en veiligheid van hun werknemers die mogelijk niet worden gewaarborgd bij het gebruik van de vloeistoffen bij de lichte balseming. Dela geeft tevens aan de lichte balseming niet via andere partijen aan te bieden, omdat ze onvoldoende inzicht hebben of andere partijen de gezondheid en veiligheid wel kunnen waarborgen.

Wij betreuren de berichtgeving van Dela, met name omdat Dela aangeeft geen zicht te hebben op de waarborgen van andere partijen. Aangezien wij marktleider zijn in de thanatopraxie wordt hiermee onder andere gesuggereerd dat ook niet inzichtelijk is of wij aan de veiligheid en waarborgen voldoen.

Graag willen wij u informeren dat veiligheid, kwaliteit en service bij ons hoog in het vaandel staan. Wij gaan uiterst zorgvuldig om met de vloeistoffen die wij gebruiken en de wijze waarop, in elke situatie en op elke locatie. Bovendien willen ook wij, onze medewerkers en de mensen om ons heen gezond oud worden. Veilig werken is daarom een grote prioriteit van ons. De vloeistoffen die wij gebruiken zijn andere vloeistoffen dan die Dela gebruikt. Onze vloeistoffen en de wijze van gebruik zijn uitgebreid getest en daar zijn rapporten over beschikbaar. Hieruit blijkt onder andere dat er bij gebruik van deze vloeistoffen bij een thanatopraxie behandeling geen gevaar is voor nabestaanden, overleden verzorgers en balsemers. Gelet op het voorgaande zien wij dan ook geen reden om onze werkwijze aan te passen en zullen wij onze dienstverlening blijven voortzetten op de manier die u van ons gewend bent.  

Het feit dat Dela heeft aangegeven tijdelijk te stoppen wil niet zeggen dat andere bedrijven het niet meer aanbieden. Het besluit van Dela betreft een bedrijfsbesluit. Thanatopraxie is in Nederland wettelijk toegestaan sinds 2010 en andere ondernemers blijven deze keuze aanbieden. Thanatopraxie is een mooie manier om op een warme en waardige manier afscheid te nemen van een overleden dierbare.  Iedereen is vrij om een uitvaartverzorger te kiezen naar keuze, ongeacht waar u verzekerd bent.

Indien u naar aanleiding van de berichtgeving nog vragen heeft zijn wij uiteraard altijd beschikbaar om vragen te beantwoorden.

  • Tevens willen wij verwijzen naar het persbericht van het NIT (Nederlandse Instituut voor Thanatopracteurs).
  • Indien u geïnteresseerd bent in de rapporten over de vloeistoffen, kunt u deze per email opvragen.