U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.
Lichte balseming bij kinderen

Onderstaand stukje is onlangs gepubliseerd in het blad Puur & Persoonlijk.

Door het balsemen hebben we Sven tot op de dag van de uitvaart nog op een comfortabele manier bij ons kunnen houden

Het zien en herinneren van de overledene is een belangrijk onderdeel in het rouwproces. Voor veel nabestaanden is het moeilijk te verwerken als zij hun dierbare niet meer kunnen zien, of te zien dat hun dierbare zo snel achteruit gaat door de lichaamsconditie, het afgelopen ziekteproces of omgevingsfactoren. Juist door te kiezen voor deze vorm van lichte (tijdelijke) balseming zal de kans dat een zichtbaar afscheid wél mogelijk is vergroten.

Deze behandeling kan ook goed worden toegepast bij overleden kinderen.De lichte balseming vervaagt zichtbare kenmerken van een eventuele ziekte. De herinnering aan het kind wordt niet overheerst door de verandering in uiterlijk die het overlijden normaal tijdens het opbaren met gebruik van een koeling met zich meebrengt. Koeling van zowel het lichaam als de ruimte is na de behandeling niet nodig, waardoor aanraking en aanblik voor ouders, broertjes en/of zusjes minder eng en confronterend is. Het is hierdoor ook mogelijk bijvoorbeeld op de ouderlijke slaapkamer of in het eigen bedje op te baren.

Robert en Veronique hebben als ouders van hun overleden zoon Sven ervaring met deze vorm van lichte balseming.

Na een 10 maanden durend gevecht van onze zoon Sven tegen lymfoomkanker, kregen we op 18 april 2011 te horen dat genezing niet meer mogelijk was. Op 15 juni 2011 is Sven op 3 jarige leeftijd overleden.

Dan krijg je te maken met de praktische zaken die horen bij een uitvaart. Een van de dingen die dan op je af komt is de manier en plaats van opbaren. We wilden Sven heel graag thuis houden, daar was geen twijfel over. Echter het idee dat Sven dan op een koelplaat moest liggen, stond ons tegen. Zo koud en kil. Onze uitvaartverzorgster bracht daarop Thanatopraxie bij ons onder de aandacht, het balsemen van het lichaam.

De voordelen van Thanatopraxie stonden ons erg aan, er was maar één ding wat ons ervan weerhield om gelijk ja te zeggen; het balsemen zou plaats moeten vinden in een ziekenhuis, wat zou betekenen dat we Sven een dag kwijt zouden zijn. Dat was ondenkbaar, we wilden Sven bij ons houden. Gelukkig was Pauline een Thanatopracteur die het balsemen bij ons thuis wilde doen. Er stond niks meer in de weg om Sven te laten balsemen. En wat zijn we blij dat we het gedaan hebben, ze heeft hem weer zo mooi gemaakt! Zijn kleur kwam weer helemaal terug, de blauwe plekken verdwenen bijna allemaal weer en nog het fijnste van alles: zijn lichaamstemperatuur was niet meer zo koud. Door het balsemen hebben we Sven tot op de dag van de uitvaart nog op een comfortabele manier bij ons kunnen houden.

Inmiddels heb ik al heel wat ervaring met kinderen en door de opgebouwde ervaring krijg ik regelmatig doorverwijzingen van collega's.  De behandeling kan al vanaf heel jong kan plaatsvinden.
Het jongste kindje dat ik behandeld heb was pas tien dagen oud. Een balseming bij kinderen blijft voor mij heel speciaal. Hoewel het emotioneel zwaar is , vind ik het heel mooi om te zien wat ik voor de nabestaanden kan betekenen bij het afscheid nemen. Net zoals bij Sven doe ik de behandeling op verzoek van de ouders heel vaak thuis. Het is niet nodig dat uw dierbare vervoerd moet worden naar een andere locatie. Ook is het niet noodzakelijk om direct na overlijden de behandeling uit te voeren. Na het overlijden kunt u in alle rust samen met uw uitvaartverzorger bespreken wanneer, waar en hoe laat deze behandeling plaatsvindt. Mocht iemand in de avonduren sterven, dan kan de behandeling ook de volgende ochtend plaatsvinden. Het is ook niet nodig om het lichaam vooraf te koelen
.

Met dank aan Robert en Veronique voor hun openhartige bijdrage.