Even voorstellen.....Pauline Wouters
Even voorstellen.....Hans Hartman
Thanatopraxie /Lichte Balseming
Na de lichte balseming/thanatopraxie
7 Redenen om te kiezen voor lichte balseming (thanatopraxie)
Lichte balseming bij kinderen
Veel gestelde vragen
Downloaden :info folder familie en ondernemer
Nabestaanden aan het woord
Cursussen en trainingen
Agenda
Contact
Overige diensten uitvaartzorg
Thanatopraxie /Lichte Balseming

 

Wat is Thanatopraxie/lichte balseming?

 

Thanatopraxie is een tijdelijke balseming van het menselijk lichaam na overlijden.

 

Feitelijk is het een nieuwe keuze voor de opbaring. Was voorheen de enige optie om op te baren met behulp van koeling, door het toepassen van deze vorm van tijdelijke balseming kan er dus onafhankelijk van de buitentemperatuur zonder koeling opgebaard worden. Ook zijn er grote cosmetische voordelen als gevolg van deze behandeling.

Het zien van de overledene tijdens het laatste afscheid is voor veel mensen een belangrijk onderdeel in het rouwproces. Verkleuringen en andere ontbindingsverschijnselen zoals geuren en indroging zullen geen belemmering meer vormen bij het afscheid. Door toepassing van thanatopraxie zullen blauwe verkleuringen verdwijnen of verbeteren.

(denk hierbij aan handen, nagels, lippen en oren.

 

Hoe wordt deze moderne manier van balseming uitgevoerd?

 

Het best is de behandeling uit te leggen aan de hand van het voorbeeld van nierdialyse. Bij nierdialyse wordt het bloed buiten het lichaam gebracht, gereinigd en weer terug in het lichaam gebracht.

Bij thanatopraxie wordt in plaats van het schone bloed een balsemvloeistof terug gebracht die de ontbinding tijdelijk stil legt. Hoe lang deze periode precies zal zijn is bij iedereen verschillend. Net als een verdoving bij de tandarts. Bij de één duurt de verdoving een uur, bij de ander is het pas na ruim een dag uitgewerkt. Met thanatopraxie ligt de ontbinding in het begin nagenoeg geheel stil en na ruim een week neemt de werking van de vloeistof weer langzaam af.


Was de balseming eerder alleen voor de 4 uitzonderingsgroepen (waaronder het koninklijk huis) toegestaan nu is de lichte balseming voor iedereen toegestaan..
Ik werk met verschillende vloeistoffen, waaronder ook formaldehyde-vrije vloeistoffen, voor een optimaal resultaat. Ook werk ik op thuislocatie en is het niet nodig om uw dierbare te vervoeren.